Keitä olemme

Keitä olemme

Piikkiön Rotaryklubi perustettiin vuonna 1983. Perustajäseniä oli 20. Klubin jäsenmäärä on kuluneiden vuosien aikana kasvanut kaksinkertaisesti.

Rotaryklubin alkuvuosina veljet edustivat tarkemmin eri ammattiryhmiä kuin nykyään. Jokaiselle ammatille oli tarkka luokite, jota valittiin edustamaan alan asiantuntija. Klubin jäsenillä oli velvoite läsnäoloon ja poissaolo kokouksista paikattiin käymällä naapuriklubeissa kyseisen viikon aikana. Aiemmin joutui jopa maksamaan poissaolomaksun.

Työelämä on muuttunut ja kilpailu vapaa-ajasta on kiristynyt. Sosiaalisia suhteita luodaan työelämässä ja erilaisissa harrastuksissa. Verkostoitumesta on tullut suoranainen trendi. Rotariudelle ja aktiivisen ihmisen vapaa-ajalle on tullut vaihtoehtoja ja kilpailijoita, joten luonnollisesti rotarius on muuttunut ja kehittynyt ajan kuluessa. Jäsenet voivatkin nykyään joustavasti käydä klubikokouksissa, kun se itselle sopii. Rotareilla on myös oikeus käydä maailmanlaajuisesti minkä tahansa klubin kokouksessa, esimerkiksi ulkomaanmatkan yhteydessä.

Nykyään Piikkiön Rotaryklubi on hyvähenkisten miesten hyväntekeväisyysjärjestö, oppimisympäristö ja veljeskaarti.

 

Hyväntekeväisyys

Piikkiö Rotaryklubien hyväntekeväisyydessä suurin kansainvälinen avustuskohde on ollut PolioPlus-projekti. Maailmanlaajuisesti rotarit ovat keränneet yli miljardi dollaria poliorokotuksiin. Rokotusten avulla polio on lähes saatu hävitettyä maailmasta. Ainoastaan kahdessa maassa maailmassa on poliota enää jäljellä ja näiden maiden osalta työ jatkuu.

Piikkiön Rotaryklubi on vuosien aikana lahjoittanut PolioPlus työhön yli 10.000 euroa. Hyväntekeväisyystoimintaa on rahoitettu järjestämällä hyväntekeväisyyskonsertti Piikkiön kirkossa itsenäisyyspäivänä jo useita kertoja. Klubi on myös osallistunut Piikkiö Päivä järjestelyihin ja myynyt erilaisia tuotteita. Olemme esimerkiksi valmistaneet Piikkiön pisimmän voileivän ja täytekakun.

Merkittävä osa hyväntekeväisyysvaroista on saatu myymällä kunniaveli Kauko Vainikaisen kirjoittamia kirjoja: Monttalai lysti – Piänt hauska Piikkiöst ja Pakinoi Piikkiöst. Vainikainen on laatinut myös Piikkiöstä aikoinaan myyntihitti lautapelin.

 

Paikallinen hyväntekeväisyys

Paikallisesti Piikkiössä hyväntekeväisyystyön kohteena ovat olleet Piikkiön nuoret. Klubin alusta asti vaihto-oppilaita on lähetetty maailmalle ja vastavuoroisesti otettu tänne vieraiksi koteihin.
Alkuvuosina vuoteen 1999 asti vaihto-oppilaat olivat ns. vuosivaihtareita. Yksi piikkiöläinen nuori oli lukuvuoden ulkomailla, usein USA:ssa, ja toinen nuori oli vastaavasti Suomessa lukuvuoden. Kokonaisen lukuvuoden järjestelyt olivat raskaat ja vaihdoimme kesävaihtoon.

Vuosittain yksi tai kaksi nuorta on kuukauden kesälomastaan ulkomaisessa perheessä, jossa on saman ikäinen nuori. Tämän perheen nuori tulee taas vastaavasti tänne Piikkiöön kuukaudeksi. Tämä malli antaa nuorelle kokemusten lisäksi hyvän uuden kaverin. Suurin ilo on nähdä näiden nuorten innostus, kun he klubissa käyvät kertomassa kokemuksistaan niin ulkomailla ja vastaavasti me saamme kuulla ulkomaisen nuoren kokemuksia maastamme.

Kohderyhmänä Piikkiössä ovat syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Heitä on tuettu ostamalla nuorisotyöhön harrastusvälineitä, isoimpana trialmoottoripyörä taitoharjoittelua varten.
Paikalliselta ratsastustallilta on ostettu ratsastustunteja niin tavalliseen ratsastukseen kuin terapiaratsastukseenkin. Nuoria varten on järjestetty seurakunnan kanssa yhdessä musiikkipajoja, joihin pääsee varallisuudesta riippumatta. Myös yksittäisiä nuoria on tuettu, kun innostusta olisi harrastukseen mutta taloudellinen mahdollisuus puuttuu.

 

Vaikuttava kansainvälinen verkosto

Rotary on Chicagossa 23.2.1905 perustettu kansainvälinen palvelu- ja hyväntekeväisyysorganisaatio. Rotary Internationalin kotipaikka on Evanston, USA:n osavaltiossa Illinoisissa. Tunnuslauseemme on Palvelu itsekkyyden edelle (Service Above Self).

Rotaryyn kuuluu 1,2 miljoona jäsentä 35 000 klubissa yli 200 maassa. Rotary on merkittävä kansainvälinen palvelu- ja hyväntekeväisyysjärjestö. Suomi on jaettu kuuteen rotarypiiriin, joista yhteen kuuluvat myös Viron klubit. Suomessa ja Virossa on yhteensä 300 klubia, joissa runsaat 10 000 rotaria.

Share This