PROJEKT ”SLAVA UKRAINI”

Våren 2022 initierade Karis Karjaa Rotary Klubb ett projekt för att manisfestera sin solidaritet med det Ukrainska folket efter Rysslands kriminella invasion av den suveräna nationen Ukraina.

Styrelsen för klubben fastställde behovet av hjälp och gick ut till medlemmarana med en vädjanom att göra sitt bästa för att hjälpa.

Intresset för projektet visade sig vara stort och en arbetsgrupp grundades med en gemensam WhatsApp grupp för samarbetet. Samordnare för arbetet och ordförande för gruppen var vår Past President och gruppen bestod av 7 personer.

Gruppen sammanträdde nästan dagligen på nätet och också två fysiska möten ordnades. Utom de personer som ingick i den officiella arbetsgruppen arbetade en rad Rotarybröder med i projektet. Ex. Broder Henrik Ekberg som skötte översättningar.

Målsättningen för projektet var att i stället för att skänka en summa pengar till hjälp för den ukrainska befolkningen göra något handfast och sända iväg en buss för att ta hem en liten del av den stora flyktingström av kvinnor och barn som vällde över gränsen till Polen.

Broder Björn tog på sig ansvaret för finansering av projektet och lyckades med, att inför några få timmar, samla ihop sponsormedel som i slutändan möjliggjorde tillochmed två resor till den Ukrainska gränsen i Polen. De företag som så storstilat ställde upp med likvida medel för vårt humanitära projekt var: Andelsbanken Raseborg, Ekenäs Sparbank, Karis Telefon, N3M, Ralf Ajalin, SBA Interior Svartå Bruk och Lojo Rotaryklubben.

Andra aktiva medlemmar lyckades samla ihop materiell hjälp som skulle tas med på resan och också vara till hjälp under resan.

Företagen Latvala och ADD kommunikationsbyrå i Karis samt bland andra Beiersdorf skänkte betydande hjälp i form av nödvändiga produkter och tjänster.

Tallink-Silja Line och deras nygrundade Humanitära avdelning bjöd på storstilat transporterna för buss och passagerare mellan Helsingfors och Tallinn. Utöver detta bjöd de även på mat under resorna. Bussbolaget Launokorpi som ställde upp för transporterna till ett fördelaktigt pris.

Den 25 mars avgick den första bussen från Karis med följande besättning En gruppledare från klubben, två chaufförer, en juridisk assistent, en sjukvårdare och en tolk.

Resan dokumenterades av en journalist från YLE Västnyland. YLE gjorde i efterhand ett radioprogram om resan som återfinns på YLE Västnylands hemsida.

Den första färden gick från Karis klockan 05.00 över Helsingfors-Tallinn –Via Baltica till Warszawa och slutstationen Przeworsk vid ukrainska gränsen. Allt som allt tog ditresan över 20 timmar. Gruppen fick sova några timmar på ett hotell i närheten av ett uppsamlingsläger i Przeworsk. Följande morgon plockade bussen upp en grupp på 5 förhandsbokade personer vid uppsamlingslägret. Med hjälp av vår jurists kontakter på plats fortsattes färden tillbaka till Warszawa där vi plockade upp ytterligare ett 30 tal personer samt en hund.

Återfärden gick utan komplikationer men med ett par pauser så att vi efter en nattlig färd kunde stiga ombord på färjan till Helsingfors i Tallinn den 27 mars för att åter landa i Karis på natten till den 28. Under färden höll vi kontakt med immigrationsmyndigheterna MIGRI och anmälde antalet personer och kön på de flyktingar som var på kommande.

Gruppen flyktingar avlevereades efter ankomst till Helsingfors till det mottagningscenter som hade etablerats på plats i hamnen av MIGRI i samarbete med Finlands Röda Kors. Flyktingarna blev mycket professionellt och vänligt mottagna. En del av personerna i gruppen hade redan kontakter i form av släktingar eller bekanta som de fick transport till. Resten skulle skickas till de mottagningscentraler MIGRI hade etablerat i andra delar av landet. Ombord på bussen hade vi under resan svarat på frågor om uppehälle i Finland på bäst möjliga sätt på grundval av den information vi hade från MIGRI och även från Raseborgs stad där det sades finnas ett antal lediga bostäder som var vikta för Ukrainska flyktingar.

Efter att projektgruppen avrapporterat till Karis-Karjaa Rotary Klubbs styrelse konstaterades att medel fortfarande fanns kvar för att eventuellt utföra ytterligare en busstur till Polen.

Klubben hade för avsikt att även hjälpa de flyktingar som önskade komma till Västnyland med uppehälle, arbete, skolor och social integration. Ett flertal personer hade tagit kontakt med klubben i syfte att erbjuda hjälp på bred front.

Undertecknad hade varit i kontakt med dåvarande stadsdirektören Ragnar Lundqvist om möjligheterna att finna bostäder för flyktingar från Ukraina. Ragnar var mycket tillmötesgående och välvilligt inställd till projektet som även han ansåg var en bra sak för Raseborg och dess befolkning. En av Klubbens målsättningar var att erbjuda en möjlighet för Raseborgarna att samlas kring en uppgift och känna ett gemensamt ansvar för de nyanlända.

En tjänsteman på MIGRI meddelade samarbetsvilja för att få flyktingar till Raseborg på samma sätt som redan hade praktiserats i Jakobstad, Kristinestad, Pargas, Mariehamn och Ingå. Det gällde för Raseborgs stad att koordinera projektet med MIGRI genom att teckna ett avtal med dem för att få tillgång till det antal bostäder som staden hade ställt till MIGRIS förfogande.

Flyktingkoordinatorn i Raseborg avvisade stadsdirektörens samarbetsvilja med att han inte över huvudtaget hade något med saken att göra. Vid hänvisning till MIGRIS påstående om att bollen låg hos Raseborg som skulle ansöka och teckna ett kontrakt med dem slängde

Flyktingkoordinatorn på telefonen i uppringarens öra med orden ”det här tycks du veta bättre än jag”!

Tillstymmelse till vilja att visa handlingskraft och sammarbete kunde inte spåras i tjänstemannens agerande. Vår ukrainska gruppmedlem Yuliia kontaktades av ett antal ukrainska flyktingfamiljer som uttalade ett önskemål att komma till Raseborg. Yuliia gjorde en förteckning på dessa flyktingar med kopior av identitetshandlingar och på MIGRIS (registreringsnummer) eller kundnummer som är den riktiga termen. Förteckningen sändes till Flyktingkoordinatorn som oss veterligt inte vidtog några åtgärder och heller inte gav oss besked om vad vi skulle svara våra ukrainska flyktingar.

Den andra resan påbörjades i arla morgonstunden den 25 april 2022 och genomfördes på i stort sätt samma sätt som resa nummer ett. Samma personer som på den första resan, utom YLE journalisten, ingick i besättningen och rutten var i stort sätt den samma förutom att vi nu inte åkte ända ner till den Ukrainska gränsen utan fick ihop en grupp från uppsamlingscentret i Warszawa genom de excellenta kontaktnät Börje Mattsson ställde till förfogande.

Totalt har Karis-Karjaa Rotaryklubb lyckats hämta hem 64 flyktingar, främst kvinnor och barn, från Ukraina.

Sponsormedlen som samlades in var generösa och möjliggjorde ytterligare ett humanitärt projekt till förmån för de Ukrainska flyktingarna som uppehåller sig i vår landsända.

Taggad

Publicerad

15.11.2022

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *