Projektit ja toiminta
Projektit ja toiminta
Rotary on palvelujärjestö. Toimimme tunnuslauseemme Palvelu itsekkyyden edelle (Service above self) mukaisesti paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen humanitäärinen palvelumme toteutuu Rotarysäätiömme koordinoimana ja hyväksyttyjen kumppaneiden kanssa.
Alla on kuvattu Uskelan Rotaryklubin projekteja ja toimintaa paikallisesti.
Talvitapahtuma kehitysvammaisille:
Uskelan rotaryklubin jäsenet Pekka Vuori ja Heikki Nieminen olivat myös Salon Ratsastusseura ry:n puuhamiehiä. He halusivat auttaa vammaisia ratsastamaan. Vuonna 1980 toteutettiin ensimmäinen vammaistapahtuma Anisten ratsastustalleilla. Aluksi herrat toimivat kahdestaan yhdessä ratsastusseuran kanssa. Vähitellen yhä useampi vammainen uskalsi tulla ratsastamaan ja samalla muu rotaryklubin jäsenistö lähti auttamaan. Alkuvuosina homma oli raskasta, kun vieraat nostettiin kahden hevosen selkään ja sieltä alas. Myöhemmin Salon Seudun koulutuskuntayhtymä rakensi kahdet portaat ja tämän jälkeen vieraat talutettiin portailta ratsaille ja sieltä pois. Pikku hiljaa vieraiden määrä kasvoi ja melko pian heitä oli jo noin 50. Myöhemmin 2000-luvulla vammaisten tukijärjestöt alkoivat markkinoida tapahtumaa. He järjestivät yhteiskuljetuksia ja samalla kokonaismäärä kasvoi jo yli 100 vieraan.
Osa vieraista oli liikuntarajoitteisia ja heitä ruvettiin ajeluttamaan hevosreellä. 1990-luvulla Anisiin rakennettiin maneesi ja ratsastus siirtyi ”sisätiloihin” tuulelta suojaan. Perimätiedon mukaan 1980-luvulla tilaisuus jouduttiin kaksi kertaa peruuttamaan kovien pakkasten takia. 2000-luvulla pakkanen ei ole ollut ongelma varsinkaan maneesissa ratsastettaessa. Leuto sää ja lumenpuute ovat estäneet rekiajelut joinakin vuosina.
Uskelan ”metsämiehet” Reinhold Jensenin johdolla ovat tuoneet puita isoon halkonuotioon, jotta vieraat pääsevät käristämään makkaraa. Väkimäärän kasvaessa Simolan Jussi vanhana palopäällikkönä Tuulensuun Simon kanssa järjesti Salon VPK:n nuorisojaoston kaasugrillin. Näin saatiin riittävästi makkaraa nopeasti kuumaksi. Takatalo on järjestänyt kaasut grilliin. Reipas ratsastus ja innokas ulkoilu tekivät vieraista nälkäisiä, joten SSO:n tarjoamaa kuumaa mehua ja grillattuja makkaroita tarvittiin sekä lämmittämään että ruokkimaan vieraita.
Tapahtuman kasvaessa tarvittiin organisaattoria, joten Simolan Jussi ”bruuttaporukan nokkamiehenä” lähti vetämään tapahtumaa ja samalla koko klubi alkoi osallistua hyväntekeväisyyspalveluun Rotary-hengen mukaisesti. Vähitellen tapahtuman toiminnallinen luonne kirkastui ja ohjelman sisältö on saanut vakiintuneet muodot.
Salon Anisten talliremontin takia 2014 tapahtuma siirtyi Muurlan Merlitzin tiloihin vuosiksi 2014-2018. Vuonna 2019 tapahtuma, edelleen hevosurheilupainotteisena siirtyi SJ-Tallin tiloihin Salon Halikkoon. Ohjelmassa oli mm. valjakkoajelua, hevosten harjaamista ja halailua, pihapelejä, makkaraa ja kuumaa mehua.
Nykyään tapahtumaan tulee runsas 100 vierasta. Kutsutut tulevat lähinnä kolmesta kohteesta: Hakastaron koulusta (erityiskoulu / peruskoulu), Salon ammattioppilaitoksen erityislinjoilta ja Salon Työ- ja Toimintakeskuksesta (linkki).
Vuoden Nuorisovaikuttaja -tunnustus:
Uskelan Rotaryklubin Vuoden Nuorisovaikuttaja -tunnustuksella haluamme nostaa esiin henkilön tai tahon, joka on nuoren tukena kasvumatkalla aikuisuuteen.
Tunnustuksen tarkoituksena on saada huomiota tulevaisuuden merkittävimmän resurssin eli nuorison aktivointiin.
Valittava henkilö tai taho voi olla mukana harrastustoiminnassa, koulussa, opiskelussa, ensimmäisinä työvuosina tai muuten vaan arjessa tukena.
Vuoden Nuorisovaikuttaja julkistetaan vuosittain joulukuussa.
Tunnustuksen saanut palkitaan kukin, kunniakirjalla sekä tiedotetaan medioiden kautta Salon talousalueen väestölle ja näin pitkä ansiokas toiminta huomioidaan laajemmallakin. Tunnustuksen ovat menneinä vuosina saaneet alla esitetyt henkilöt tai tahot. Rivin lopussa mainittu tunnustusta esittänyt Uskelan rotaryklubin jäsen.
2024: Janne Martama ja Pauli Kettunen, MLL:n isä-lapsikerho / Kalle Räike
2023: Iina Haapaniemi, juniorityö tenniksen parissa / Juha Talviniemi
2022: Saara Kemppainen, Leticia-kuoro / Päivi Räike
2021: Janne Harju, LP Viesti ja LP Viesti Akatemia / Matti Sirva
2020: Marko Vihiniemi, Salon Vilpas koripallo ry / Jouni Niemi
2019: Berndt Ahlfors SalPa jalkapallo / Mikko Hägerström
2018: Tomi Paju & Vesa Kujanpää, #24hGolf Salogolf ry / Jari Laakkio
2017: Pertti Falkstedt, Salo Lasten laulukaupunki ry / Anne Juntti
2016: Riikka Juntunen, Salon Vilpas / Jouni Niemi
2015: Marko Heikura, Salon lukio / Hannu Määttänen
2014: Ilkka Ratamo, Salon Seudun Ampujat, Halikon Hakoniskat / Simo Tuulensuu
2013: Kaisa Suutela-Kuisma, Salo seurakunta / Mikko Ruohonen
2012: Toni Elo, poliisi / Kalervo Friberg
2011: Merja Stenholm, FC Halikko / Pirjo Nurminen
2010: Pertti Kiiskinen, Salo Golf / Terjo Ek
2009: Riitta Laakko, Salon Uimarit / Antero Nurmi
2008: Liisa Petäinen, Salon Mielenterveysseura / Kari Reivonen
2007: Elina Kivelä, Angelniemen Ankkuri / Kari Heinonen
2006: Seija Mäyrä, Salon Viesti / Pekka Mäenpää
2005: Kirsi Peltonen, Salon VPK:n nuoriso-osaston johtaja / Hannu Salminen
2004: Ilpo Vesterinen, Salon palloilijat / Mikko Ruohonen
2003: Pasi Järvinen, Salon Vilpas koripallo / Esa Jyrkkiö
2002: Ulla Topi, Kehitysvammaisten tukiliitto / Timo Räike
2001: Helinä Rinne, Halikon musiikkiyhdistys / Seppo Saloranta
2000: Mika Känkänen, Salo-Uskela srk vapaaehtoistyöntekijä / Eino Nygren
1999: Juhani Ivanoff, Isä-poikakerho Pertteli / Hannu Määttänen
1998: Marjo Korpilahti, erityisnuorisotyötekijä / Markku Säilä
1997: Inkeri Nurminen, Salon leiriveikot / Pertti Syväperä
Lika Olika -projekti:
Lika Olika -projekti käynnistyi toden teolla syyskuussa 2022 Salossa Hermannin koulussa. Lika Olika -projektin tavoitteena on suvaitsevaisuuden lisääminen, koko kouluyhteisön jaksamisen parantaminen ja itsetunnon vahvistaminen.
Projekti sisältää haastatteluja, luentoja ja työpajoja niin henkilökunnalle kuin oppilaille, joiden avulla koulu saa uusia työkaluja työn kehittämiseen.
Lika Olika on toteutettu jo yli 150 koulussa Ruotsissa. Uskelan Rotaryklubin hanke on pilottihanke Suomessa, ja se tehdään yhteistyössä Forssan Sepänhaan Rotaryklubin kanssa.
Vesireppu-projekti:
Uskelan rotaryklubi lahjoitti keväällä 2024 Halikon lukiolle vesirepun. Ensimmäisinä sen testejä pääsivät tekemään biologian kertauskurssilaiset Leirisalon opintoretkellä. Järven vesi vaikutti varsin hyvälaatuiselta!
Vesireppu sisältää välineet ja ohjeet, joiden avulla lähivesistön tutkiminen on helppoa ja hauskaa. Mitä näkösyvyys kertoo vesistön tilasta? Löytyykö vedestä sinilevää ja olisiko siellä turvallista uida? Entä miltä näyttää veden happitilanne?
Vesirepun avulla voidaan tutkia seuraavia asioita:
- lämpötilaa (vesilämpömittari)
- näkösyvyyttä (Secchi-levy)
- sinilevätilannetta
- sameutta (World Water Monitoring Challenge -purkki, tarra ja sameusasteikko)
- happipitoisuutta (testiputki,DO-tabletti, väriasteikko)
- fosfori- ja typpipitoisuutta vedessä
Vesireppua on tarkoitus käyttää lähiympäristön tutkimiseen osana Ihan Pihalla-hankkeessa
tuotettavia oppimiskokonaisuuksia. Kouluissa voi oppilaiden kanssa koota ”Oman lähiveden tarinan”, joka alkaa oppilaiden ennakkokäsitysten kartoittamisella esimerkiksi ajatuskartan avulla. Seuraavaksi tutustutaan yhdessä tutkimusvälineisiin ja matkataan näytteenottoon lähivesistön rantaan Vesirepun ohjeita ja välineitä hyödyntäen. Maastossa otetaan kuvia ja luokassa havainnot voidaan kirjata yhdessä ylös vaikkapa Järvi&MeriWiki-palveluun. Vaikka Vesireppu on kehitetty ensisijaisesti kouluille, se soveltuu mainiosti myös kaikille veden tilan seurannasta kiinnostuneille kansalaisille.