Kauppakamareiden tavoitteena vapaa, vauras, avoin ja kilpailukykyinen Suomi

Tiistaina 2.2.2021 Pasilan klubin viikkokokouksen esitelmöitsijänä oli Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Esitelmässään hän nosti esille talouden näkymiä maailman, EU:n ja Suomen näkökulmasta.
Keväällä 2021 Suomen politiikassa keskustelua herättää ja yritysten elämään vahvasti vaikuttaa eduskunnalle annettu Sote esitys sekä EU:n budjetti ja elpymisrahasto. Oman värinsä keskusteluun tuo kunnallisvaalit ja hallituksen puolivälin kehysriihi.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan maailman talous on vahvassa vedossa. Maailman talouteen vaikuttaa myös USA: presidentin vaihdos. Presidentti Biden on vauhdilla aloittanut toteuttamaan omaa agendaansa. Toisaalta euroalueen kasvuennuste on aiempaa heikompi. Suomen talous kärsi viime vuonna hieman vähemmän kuin pelättiin.

Talouteen vaikuttaa vahvasti convid 19 virus ja virusmuunnokset. Rokotukset on kuitenkin saatu vauhtiin ja se vaikuttaa myönteisesti elinkeinoelämään. Suomessa myös työterveyshuolto tulee sataprosenttisesti mukaan rokottamisen.

Tähän asti kunnille kohdennetut koronatuet ovat ehkä peittäneet ongelmia, jotka saattavat keväällä yllättää uudet kunnanvaltuutetut. Koronaviruksen aikaan on hävinnyt yrityksiä, mutta toisaalta on myös perustettu uusia. Koronaviruksen seurauksista kärsii eniten turismi, tapahtuma-alat ja monet alihankkijat sekä osa palvelualoista.

Romakkaniemellä on vahva kokemus myös EU asioista. Hän korosti, että on parempi olla EU:n nettomaksaja kuin saaja ja vaikka Suomen saanti elpymisrahastosta pieneni, niin se on sinällään hyvä palaute siitä, että Suomen talous on vedossa.

Keskuskauppakamarin edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät noin miljoona työntekijää. Juho Romakkaniemi on johtanut Keskuskauppakamarin maaliskuusta 2018 alkaen. Vuosina 2014 – 2018 hän toimi Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinettipäällikkönä.

Katso Juho Romakkaniemen katsauksen diat tästä…
Juho Romakkaniemen blogikirjoitus 1.2.2021 Keskuskauppakamarin verkkosivulla…

Share This