Projektit

HERO

Nuoret tenttasivat päättäjiä niin vuokra-asunnoista kuin korruptiostakin

Valkeakoskelaiset nuoret aikuiset ovat ajattelevaa porukkaa. Se tuli selväksi nuorisokeskus Pultissa, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen ja kaupunginhallituksen jäsen Minna Kamppari saivat heiltä täyslaidallisen kysymyksiä korruption kitkemisestä, nuorten vuokra-asunnoista ja sosiaalitoimen käsittelyajoista.

Järvisen ja Kampparin lisäksi vastaamassa oli sivistystoimenjohtaja Markku Valkamo.

– Korruptio estetään avoimuudella ja rehellisyydellä, totesi Pekka Järvinen.

Minna Kamppari oli samoilla linjoilla todetessaan, että korrutioon suhtautuminen on aina oma valinta ja sitä ei ole ollut Valkeakoskella edes esillä.

Markku Valkamon mukaan pienillä ratkaisuilla voi tehdä oman kantansa korruptioon selväksi eli maksamalla esimerkiksi lounaansa itse.

Nuoret nostivat esiin myös mielenterveystoimistoon pääsemisen vaikeuden ja julkisen liikenteen.

Lisäksi ihmeteltiin sitä, miksi kuntoilulaitteita ei sijoitettu kirjaston takana olevaan puistoon, vaan Kirjaslammelle.

Kysymykset oli osa Hero-tapahtumaa. Sen järjestivät Valkeakosken Rotaryt yhdessä kaupungin Etsivän nuorisotyön ja Henkel Oy:n kanssa. Myös Mallaspidot oli mukana järjestelyissä.

Viime viikon tapahtuma oli suunnattu 17-29-vuotiaille nuorille aikuisille. Hero-tilaisuus veti nuorisokeskus Pulttiin kolmisenkymmentä kiinnostunutta.

Päättäjien tenttaamisen lisäksi tutustuttiin voimailu- ja kamppailulajeihin, joita esittelivät Koskenpoikien painijaostolaiset, Hakan nyrkkeilyjaostolaiset ja itsepuolustus- ja kamppailuseura Heracles.

Illan aikana järjestetyn frisbeegolf -kisan vesitti sade. Osallistujia oli kuitenkin seitsemän, joista kaikki palkittiin.

Pultissa ollut ilta saa jatkoa joulukuussa. Joulukuun 8.päivänä Tietotien lukiolla järjestettävässä illassa puhutaan musiikista, työelämästä ja opiskelusta.

Valkeakosken Rotaryt ja Henkel Oy haluavat Hero-yhteishankkeellaan tukea kaupungin Etsivää nuorisotyötä nuorten syrjäytymisen estämiseksi.

– Illasta jäi hyvä mieli, se oli onnistunut ja lämminhenkinen, toteaa Valkeakosken Rotareita ja samalla Henkel Oy:tä edustanut Mika Halonen.

– Nuorten kysymykset olivat hyviä ja asiallisia. Poliitikoilta tuli myös hyvät vastaukset.

Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen, kaupunginhallituksen jäsen Minna Kamppari ja
sivistystoimenjohtaja Markku Valkamo saivat nuorilta koko joukon kysymyksiä vastattavakseen.

Brasilialaista jiu-jitsua esittelivät Tero Heinonen ja Ville Mitikka. Molemmat kuuluvat itsepuolustus- ja kamppailuseura Heraclesiin.

Hero-tapahtuma veti nuorisokeskus Pulttiin yli 30 nuorta. Tapahtuma saa jatkoa joulukuussa lukiolla.

 

Unelma toteen: Paperimiehestä pelialalle

Uskoa unelmiin ja samalla myös teknologia-alaan kävi Valkeakoskella virittelemässä pelistudion toimitusjohtaja Joni Lappalainen viime viikolla.

Lappalainen oli kutsuttu puhumaan Valkeakosken lukiolle, jossa Valkeakosken rotarit järjestivät yhdessä Henkel Oy:n kanssa nuorille suunnatun Hero-tapahtuman.

Kutsun kuuli kolmisenkymmentä koskilaisnuorta.

Joni Lappalainen johtaa tamperelaista Dreamloop Games -pelistudiota.

Dreamloop Gamesin oma tuorein peli on nimeltään Stardust Galaxy Warriors.

-Suomessa on noin 3000 pelinkehittäjää, 260 pelistudiota ja yli tuhat peliä tekeillä tällä hetkellä, luetteli Lappalainen.

– Mobiilipuolen osuus on noin 85 prosenttia, hän kertoi.

Lappalaisen oma tarina menee näin. Hän työskenteli aiemmin paperialalla, mutta tie vei ammattikorkeakouluun, josta hän valmistui pelientekijäksi. Tänä päivänä mies ei voisi olla tyytyväisempi uranvaihtoon.

– Rekrytointi tälle alalle tapahtuu pääasiassa osaamisen, harrastamisen ja peliyhteisössä toimimisen kautta.

Lukiolla nuoret saivat tietoa siitä, miten töitä kannattaa hakea, oli kyseessä mikä tahansa ala.

Keinovalikoimaan kuuluvat netti, puhelinsoitot, sähköpostit, vierailukäynnit ja myös se hyvä perinteinen tapa eli pomoa tapaamaan ihan kasvokkain.

Oma aktiivisuus on kaikkein tärkeintä. Pitää osata myydä osaamistaan, sillä vanha sanonta pitää paikkansa: Hyvältä tyypiltä ostetaan.

Kynttilää ei todellakaan kannata piilottaa vakan alle, vaan laittaa se loistamaan.

Joni Lappalaisen johtaman Dreamloop Gamesin lisäksi tietoa olivat jakamassa työnhakuvalmennusfirma Spring House, aikuislukio, ammattiopisto, Ura Ovi ry ja Nauha ry.

Neuvojen lisäksi illan aikana kuultiin räppiä ja nautittiin iltapalaa.

– Tämä oli järjestyksessään toinen Hero-tapahtuma, mutta saatamme järjestää vielä kolmannenkin, totesi Henkel Oy:tä edustanut valkeakoskelainen Mika Halonen.

Hero-tapahtumat on suunnattu 17-29-vuotiaille ja niihin on vapaa pääsy.

 

 

 

 

HERO 3:ssa puhuttiin kiusaamisesta ja siitä toipumisesta

Valkeakosken nuorisokeskus Pultissa oli hiirenhiljaista, kun yleisö oli kokoontunut pohtimaan aina valitettavan ajankohtaista asiaa: kiusaamista. Paikalle oli kutsuttu kokemusasiantuntija Janna Satri Tampereelta, joka kertoi omista kiusatuksi tulemisen kokemuksistaan ja siitä, millä tavoin hän oli pyrkinyt toipumaan kouluvuosien tapahtumista.

Satri kertoi tavanneensa paljon muita kiusattuja sekä etsineensä myös tutkimustietoa siitä, mitkä ovat kiusaamisen elementit. Hän totesi, että hänet uhriksi joutuminen sai pelkäämään sosiaalisia tilanteita.

– Olin ujo lapsi, jota oli ehkä kiva kiusata, kun minut sai helposti itkemään.

Satri totesi, että mikä vain syy kelpaa kiusaajille. Joku voi olla ujo, toinen erottua vaikka kauniilla ulkonäöllään.

– Jope Ruonansuukin on kertonut olleensa koulukiusattu. Hän sanoi olleensa helppo kiusattava siksi, että reagoi kiusaamiseen helposti.

Kiusaaminen tapahtuu yleensä ryhmässä. On kiusattu, pääkiusaaja sekä kiusaajan apurit että kannustajat. On myös kiusatun puolustajat ja sitten he, jotka yrittävät jäädä kokonaan ulkopuolelle.

– Kiusaamisesta on aina jollekulle hyötyä. Sillä yritetään pitää omaa asemaa pystyssä ryhmässä.

Kiusatun on vaikea puolustautua, sillä hän ei ole tasavertainen kiusaajansa kanssa. Kiusaaja on isompi tai vaikka sosiaalisesti rohkeampi.

Satri kannusti nuoria muistuttamalla, että monet kiusatut ovat olleet myöhemmässä elämässään menestyjiä ja kiusaajat eivät välttämättä niinkään.

Satri muistutti, että koulussa ei ikinä pitäisi jäädä seuraamaan, miten kiusaamistarina etenee, vaan siihen pitää puuttua. Tilanne kun menee yleensä huonompaan, ei parempaan suuntaan.

Kiusaaminen aiheuttaa uhrille ahdistusta, masennusta ja stressiä, mutta tutkimusten mukaan samoista oireista voi lopulta kärsiä myös kiusaaja itse.

– Kiusaamisesta on vaikea toipua ja se jättää jälkensä, mutta se ei määritä koko elämää. Kiusaamisesta voi toipua hakemalla vertaistukea muilta ja tutustumalla ihmisiin aivan uusissa ympyröissä. Kannattaa valita seuraksi ihmisiä, joiden seurassa on helppoa ja hyvä olla.

HERO on projekti, jonka Valkeakosken Rotaryklubi, Henkel Oy ja kaupungin etsivä nuorisotyö toteuttavat yhdessä. Tämä oli hankkeen kolmas yleisötilaisuus nuorille.

 

Mika Halonen avasi HERO 3:n tapahtuman. Halonen edusti sekä Valkeakosken Rotaryklubia että Henkel OY:tä.

 

Kokemusasiantuntija Janna Satri korosti vertaistuen merkitystä. Kiusatuksi joutunut ymmärtää toista kiusattua ja keskustelut yhdessä auttavat.

Valkeakoskelainen improteatteriryhmä lähestyi vaikeaa aihetta huumorin keinoin.

Kokoontumistiedot

Paikka:
Valkeakosken Rotaryklubi on lopettanut toimintansa kesäkuun 2023 lopussa.

Aika:
Ei kokouksia tai toimintaa.

Tapahtumat

Ei tapahtumia
Share This