Huippuretki Himmaanmäelle – Keuruun rotarit järjestivät ukrainalaisille elämyksen

Paikallisten avustuksella ukrainalaiset viettivät leppoisan päivän Riihossa.

Ella Lutsik ikuistaa Volodimir ja Bohdan Moshkivskin keuruulaiseen maisemaan.

6.6. 18:15

Sadekuurotkin malttoivat pysytellä kauempana, kun joukko Keuruulle sotapakolaisina tulleita ukrainalaisia matkasi toukokuun viimeisenä sunnuntaina Keuruun Rotaryklubin järjestämälle retkelle Himmaanmäen näkötornille Riihoon.

Ukrainan ja ukrainalaisten tilanne on koskettanut kaikkia suomalaisia. Inhimillisen kärsimyksen aiheuttaman myötätunnon lisäksi lähes jokaisella on jonkinlainen sidos viime sodissa kotinsa jättämään joutuneisiin evakoihin.

Keuruun rotareille, kuten muillekin keuruulaisille, myös Ketveleen kannaksen tuttu muistomerkki tuo mieleen synkät muistot sukupolvien takaa.

Niinpä keuruulaiset ovatkin tehneet parhaansa ja auttaneet suurella sydämellä ukrainalaisia kotiutumisessa ja uuden elämän aloittamisessa. Tässä on onnistuttukin hyvin, koska retkeläisistä Daria Verbovska toteaa, että Keuruu on mukava ja rauhallinen paikka, ja ihmiset täällä ovat erittäin ystävällisiä.

Häntä säestää Ella Lutsik, joka kertoo omaavansa kokemusta myös Unkarissa ja Slovakiassa olemisesta muutaman vuoden ajalta, eikä ole missään tavannut niin ystävällisiä, vieraanvaraisia ja avuliaita ihmisiä kuin Keuruulla.

Kun ukrainalaisten elämisen ja olemisen perusasiat on saatu pikku hiljaa kohdilleen, heräsi rotarien Mirja Leijalan ja Annikki Alvoitun mielessä idea järjestää retki, jolla sotaa paenneet saisivat ajatuksia irti arjesta ja kotimaan murheista. Ajatus sai tuulta purjeisiin, ja klubin presidentti Annuli Merkku ryhtyi tuumasta toimeen.

Retkikohteeksi valikoitui Himmaanmäen näkötorni, jonne Riihon kyläyhdistys lupautui järjestämään retkeläisille lettukahvit. Herkut maistuivat niin nuoremmille kuin vähän vanhemmillekin retkeläisille.

Kuljetus saatiin järjestymään Matka Mäkelän kyydillä. Kun paikalle saatiin vielä Keuruun Pelimannit soittelemaan kesäistä musiikkia, ei ihme, että kaikki viihtyivät, nauttivat näköalasta ja alkukesän päivästä.