Klubimme toteutti vihdoinkin (koronan viivyttämänä) Maahanmuuttajien kotouttamishankkeen tammikuussa 2023. Vaikuttavuus onnistui hyvin kun hanke tavoitti noin 50 henkilöä.

Projektin tausta:

Suomeen tulee yhä lisää ihmisiä maailman eri kolkilta. Monilla heistä ei ole pohjoismaiseen tai suomalaiseen ruokakulttuuriin liittyvää tietämystä. Myös heidän lastensa tiedot suomalaisesta kotiruoasta jäävät vähäisiksi. Kuitenkin ruokaa tarvitaan joka päivä. Hyvä ruoka on välttämätön terveydelle ja kasvulle. Ruokatarvikkeita pitää tuntea, jotta niitävoi mielekkäästi hankkia ja valmistaa syötäväksi. Taitojen avulla hyvää ruokaa voi hankkia halvemmalla ja omatoimisuus tukee varsinkin nuorten selviytymistä.

Tietoja ja taitoja on mielekästä kartuttaa pienryhmissä, joissa ohjaajat voivat opastaa erityisesti perheenäitejä ja heidän teini-ikäisiä lapsiaan. Samalla tuetaan yhteisyyttä, kielen ja kulttuurien oppimista ja vuorovaikutusta. Se on tärkeä osa Suomeen kokoutumista.

Rotaryt toimivat koordinaattoreina ja hankkivat tarvittavan materiaalin. Rotaractien kanssa on sovittu mahdollisesti tarvittavasta käytännön järjestelyihin liittyvästä lisähenkilöstöstä. Martat antavat toiminnalle käytännön ohjaajat ja tilat. Marttojen tilat Lapinlahdenkatu 3:ssa sijaitsevat keskeisellä paikalla hyvien liikenneyhteyksien varrella, jolloin tilaisuuksiin saapuminen Itä-Helsingistäkin onnistuu vaivattomasti. Martoilla on jo runsaasti kokemusta erilaisille maahanmuuttajaryhmille annetusta koulutuksesta.

Sekä rotarien että marttojen toiminta pitäytyy uskonnollisten tai puoluepoliittisten päämäärien ulkopuolella. Se on erityinen etu taustoiltaan erilaisten ihmisten yhteistoiminnassa.

Jos kokeilun perusteella toiminta näyttää onnistuvan, sitä olisi syytä laajentaa koko pääkaupunkiseutua koskevaksi. Ehkä suorastaan valtakunnallinen toiminta olisi mahdollista.

Share This