Suomalaiset ovat rakentaneet maataan koko itsenäisyyden ajan pitkäjänteisellä yhteistyöllä. Yhteistä kanssakäymistä ja yhteistyötä ei voita mikään, totesi ulkoministeri Timo Soini Espoo Meri Rotaryklubin kokouksessa 3. marraskuuta. Vierailun aikana ministeri Soini kertoi rotareille Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 tapahtumista ja esitteli Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintaympäristöä.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on merkittävä juhlavuosi. Koko vuodeksi on suunniteltu monipuolinen ohjelma yhdessä eri toimijoiden kanssa. Juhlavuoden teemaksi on valittu Yhdessä, koska tavoitteena on puhaltaa yhteen hiileen, totesi ministeri Soini rotareille. Tapahtumia on ehdotettu runsas 2000 ja valitut ohjelmahankkeet liittyvät itsenäiseen Suomeen, satavuotiseen historiaamme sekä Suomen nykypäivään ja tulevaisuuteen. Kokonaisuutena tapahtumat tuovat esille Suomen vahvuuksia, kuten tasa-arvoa ja demokratiaa sekä hyvää koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Ministeri Soini totesi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimintaympäristölle olevan ominaista muutosten suuri nopeus, ennustamattomuus ja monimutkaisuus. Erilaisten epävarmuustekijöiden määrä on lisääntynyt. Lähialueilla ja erityisesti Itämerellä epävarmuus on kasvanut Krimin ja Ukrainan tapahtumien sekä Naton vastatoimenpiteiden seurauksena. Kansainvälistä epävarmuutta lisäävät myös sota Syyriassa, Turkin vallankaappausyrityksen seuraukset, USAn vaalit ja Englannin ero EUsta.

Ministeri Soinin alustus käynnisti aktiivisen keskustelun, jonka aiheita olivat mm Baltian maiden tilanne, eri toimijoiden motiivit lähi-idässä sekä Euroopan Unionin tulevaisuus. Soini kuvasi yksityiskohtaisesti EUn kehitysnäkymiä, Englannin eroprosessia ja Brexitin merkitystä Suomelle korostaen asiaan liittyvää suurta epävarmuutta ja Suomen tarvetta eurooppalaiseen yhteistyöhön.