”Hieno ja monipuolinen sekä opettavainen vuosi, joka oli täynnä hienoja kokemuksia”, arvioi Petter Paanajärvi Rotary vuosivaihtoaan Kanadassa. Heinäkuussa Suomeen palannut Petter kertoi kokemuksiaan vaihto-oppilasvuodesta Espoo Meri Rotaryklubin viikkokokouksessa 9. elokuuta

Petterin Rotary vuosivaihto Edmontoniin Kanadaan alkoi elokuussa 2017. Hänen kanadalaisena isäntäklubina toimi Koillis-Edmontonin rotaryklubi – Rotary Club of Edmonton North East. Rotarit järjestivät vaihto-oppilaille perehdyttämisleirin ja useita retkiä rotarytilaisuuksiin kuten piirikonferenssiin ja Vancouverin rotareiden rauhankonferenssiin. Petter vieraili aktiivisesti isäntäklubin kokouksissa, joissa hän tapasi uusia henkilöitä ja vierailevia esiintyjiä. Hän kertoi kokouksissa myös omasta taustastaan ja kokemuksistaan Kanadassa.

Petterillä oli yhteensä seitsemän isäntäperhettä. Kanadassa Suomi-tietämys oli vähäistä ja siksi hän kertoi usein Suomesta kanadalaisille. Kullakin perheellä oli omat kiinnostuksen kohteensa, mikä tarjosi mahdollisuuden tutustua monipuolisesti Kanadaan ja uusiin kulttuureihin. Vuoden 2018 talvi oli Edmontonissa poikkeuksellisen kylmä ja pitkä, mistä johtuen hän tutustui laaja-alaisesti kanadalaisten suosimiin talviurheilulajeihin.

Koulut Kanadassa ovat monessa suhteessa erilaisia Suomeen verrattuna. Petter arvioi, että hänellä oli monta mahdollisuutta kokea uusia asioita sekä koulussa että koulun ulkopuolella harrastusten parissa ja siksi hän näkee asiat erilaisena vaihto-oppilasvuoden jälkeen.