Loviisan Rotaryklubi aloitti Gambian Global Grantin suunnittelun vuonna 2018 hakien projektilleen rahoitusta muista piirimme klubeista. Klubimme jäseniä päätti lähteä tukemaan projektia ja onnistuimme saamaan kokoon 5800€. Koronapandemia myöhästytti projektin alkua ja etenemään päästiin uudelleen loppuvuodesta 2021 jolloin Rotary International myönsi sille avustuksensa. Projektin kokonaisbudjetiksi tuli noin 66.000$ josta noin kolmannes tuli Rotary Internationalilta, kolmannes piiriapurahoista ja kolmannes omana ja kumppaneiden rahoituksena.

Projektin tavoitteena on hankkia kolmelle yksityisesti tuetulle koululle tietokoneet ohjelmistoineen paikallisilta toimijoilta ja kouluttaa opettajia niiden käytössä. Lisäksi päätettiin, että sähköpulan opetukselle aiheuttamien hankaluuksien voittamiseksi kouluille hankitaan aurinkopaneelisähköjärjestelmät.

Hankkeeseen on valittu kolme koulua Gambian pääkaupungista Banjulista, joiden jokaisen perus- ja toimintarahoitus on kunnossa ja toimintakulut on turvattu. Kouluilla on siten tulevaisuutta ja tämä varmistaa myös ICT-opetuksen ja laitteiden ylläpidon jatkuvuuden. Kouluille annettava tuki vaikuttaa myönteisesti lähiyhteisön kehitysmahdollisuuksiin. Gambiassa perheyhteisö ja suku ovat hyvin tärkeitä. Työllistynyt nuori parantaa koko suvun hyvinvointia.

Koulut ja Banjulin Rotaryklubi ovat hankkeeseen selkeästi sitoutuneita ja innostuneita. Koulut ovat:

  • FUTURE STARTS NOW GAMBIA-SCHOOL on tarkoitettu koulupudokkaille. Oppilaiden ikä on 15-19 vuotta.
  • EMMA-SCHOOL antaa opetusta esikoulusta ala-asteen loppuun saakka.
  • MALICK MENDY TAILORING SCHOOL on räätälikoulu, jossa opetus annetaan mestari-kisälli -periaatteella.

Projektin ensimmäinen vaihe alkoi talvella 2022 jolloin hankittiin tietokoneet ja suomalaisopettajat kävivät opettamassa paikallisia opettajia ICT-taidoissa. He käyvät kouluissa hankkeen aikana monitoroimassa opetuksen tasoa sekä vaikuttavuutta. Projekti auttaa maata kehittymään ja pitämään maan olot vakaana. Samoin tyttöjen mahdollisuus työllistyä paranee merkittävästi.

Projektia voi seurata osoitteessa Gambia Global Grant Education (gambiaeducation.blogspot.com) olevasta blogista.

Gambia

 

Share This