Rotaryvaihto Chilessä oli hieno ja kasvattava kokemus. Opin uuden kielen, sain runsaasti uusia ystäviä ja opin paljon itsestäni, kertoi Eveliina Lajolinna rotareille. Eveliina kertoi Espoo Meri Rotaryklubin viikkokokouksessa 17. elokuuta vaihto-oppilasvuotensa kokemuksista kolmessa isäntäperheessä, opiskelusta paikallisessa koulussa sekä vierailuista isäntäklubiin ja Chilen eri osiin.

Eveliina asui Chilen pääkaupungista Santiagosta noin tunnin matkan etelään sijaitsevassa Rancaguassa, joka on suunnilleen Espoon kokoinen kaupunki. Hänellä oli kolme isäntäperhettä, jotka esittelivät hänelle chileläisten arkea sekä paikallisia elämää viininvalmistuksesta jalkapalloon ja rodeoon.

Eveliina kävi koulua ensimmäisestä viikosta alkaen Rancaguan keskustan yksityiskoulussa Instituto O Higginsissä. Hänen luokallaan oli myös yksi ranskalainen vaihto-oppilastyttö. Yhteensä koulussa oli vaihto-oppilaita kaksitoista. Koulupäivät olivat kahdeksasta puoli kolmeen, ja koulun jälkeen jäi aikaa urheilulle ja ystävien tapaamisiin. Koulussa oli runsaasti yhteisprojekteja ja opetus erosi siten Suomen koulujen itsenäisestä opiskelusta. Chileen lähtiessä Eveliina osasi Espanjan perusteet, mutta jo 3 kuukauden oleskelun jälkeen kieli oli hyvin hallussa. Chilessä puhuttu kieli eroaa hieman Suomessa opetettavasta mannerespanjan kielestä, totesi Eveliina.

Nuorisovaihtoasioissa paikallisena isäntäklubina toimi Rotary Club San Juan de Machali, jonka kokouksissa Eveliina vieraili ahkerasti. Oman isäntäklubin ja Rotarypiirin kautta hän sai muista vaihto-oppilaista hyviä ystäviä, joiden kanssa hän tutustui Chileen monipuolisesti. Rotarymatkat suuntautuivat mm Patagonian kansallispuistoon Chilen eteläkärjessä ja Atacaman aavikkoon Chilen pohjoisosassa Tyynenmeren rannikolla.