Perinteisesti energiaprojektit ovat olleet liian suuria tavallisten ihmisten rahoitettaviksi. Joukkorahoituksella kaikki halukkaat pääsevät panostamaan eettisiin ja kestäviin uusiutuvan energian ratkaisuihin jopa muutaman sadan euron sijoituksilla. Espoo Meri Rotaryklubissa 8. helmikuuta vieraillut Joukon Voima Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kajan kertoi, miten joukkorahoituksen avulla jokainen voi omalta osaltaan tukea ilmastomuutoksen hillintää.

Toimitusjohtaja Kajan kertoi, miten yksityiset ihmiset ovat joukkorahoituksen avulla panostamassa mielekkäisiin uusiutuvaan energian kohteisiin. ”Joukkorahoituskohteemme tarjoavat useita vaihtoehtoja, jotka ovat ilmastomuutoksen kannalta kestäviä ja taloudellisesti kannattavia hankkeita. Sijoittaminen on helppoa ja vaihtoehdot ovat helposti ymmärrettäviä”, totesi Kajan. Hän kertoi esimerkkinä tulevasta Kattojen-valtaus -kampanjasta, jossa rakennusten katot valjastetaan aurinkoenergiajärjestelmien alustoiksi.

Aktiivisin rahoittajajoukko sijoitusmuotoisessa joukkorahoituksessa on yli 50 vuotiaat miehet. Minimisijoitukset ovat yleensä pieniä, jolloin sijoitusten hajautus eri kohteisiin ja siten riskien hallinta on mahdollista. Tyypillinen sijoituksen koko riippuu rahoitettavan projektin luonteesta, mutta kuvaavaa on, että vaihtelu yhdenkin projektin välillä on suurta. Sama projekti voi houkutella muutamien kymppien sijoittajista kuusinumeroisia summia sijoittavia.

Joukon Voima Oy ylläpitää markkinapaikkaa, jossa uusiutuvan energian tuotantoa tai kestävää kulutusta edistäviä hankkeita tarjotaan tavallisten ihmisten rahoitettaviksi. Joukkorahoitettavat tuotantohankkeet perustuvat uusiutuvaan energiaan eivätkä kuormita ympäristöä ja edistä ilmastomuutosta. Energiankulutusprojektit liittyvät energiatehokkuuden parantamiseen tai kulutuksen automatisointiin ja optimointiin.